Ви знали, що одна панда може з’їсти до 70 фунтів бамбука на день? Такі потреби виникли й у Копенгагенському зоопарку, куди в 2019 році переїхали ведмеді Мао Сунь і Сін Ер з Китаю. Виявилося, що для підтримки їхнього раціону місцевим фермерам довелося підшуковувати надійні джерела бамбукової їжі. Один з таких фермерів, Сьорен Ладефогед, не лише постачав бамбук у зоопарк, а й почав співпрацювати з рестораном Noma, відомим на весь світ завдяки своїм оригінальним підходам до кулінарії. Панди мають дуже потужні лицеві м’язи та сильні зуби, тому вони працюють чи не потужніше за професійні м’ясорубки. Більше про смачну їжу можна прочитати й дізнатись на сайті https://zahid-smak.com.ua/ який оновлює інформацію про місцеві делікатеси.
Де європейці можуть скуштувати бамбук?
Кухар Метте Соберг із Noma вперше відкрив для себе ніжні бамбукові пагони в Японії, де в ресторані приготували їх у бульйоні з кальмарами. Там бамбук — це справжній символ короткого весняного сезону, і з кінця березня до травня кожен знає, що настав «сезон бамбука». Повернувшись у Данію, вона почала експериментувати зі смаженими пагонами на соснових гілках, додаючи трохи димного смаку та подаючи їх з вершковим маслом і соусом сенча.
Як приготувати бамбук?
Не лише в Данії бамбук набирає популярності. У Брукліні, шеф-кухар Ніко Рассел з кафе Mado додає мариновані бамбукові пагони до своїх страв з молюсками та часниковим соусом. Він отримує спеціальний сорт бамбука під назвою «Yellow groove» від збирача Тама Мацуока Вонга, який називає попит на бамбук цього року справжнім «божевіллям». Вонг збирає рослину в Нью-Джерсі, адже вона має здатність швидко поширюватись, і її часто контролюють на ділянках через агресивне розростання. В Україні поки що такого не спостерігається, проте із часом цей “тренд” дійде й до нас. А поки ще є відключення електроенергії, обов’язково розгляньте опцію купити зарядну станцію для дому https://teclight.com.ua/uk-ua-zaryadna-stanciya-ecoflow-delta-max-1600 яка забезпечуватиме ваші прилади електроенергією. Лиш би ваша техніка працювала без світла.
Бамбук навіть… консервують?
Бамбук продовжує здивовувати гурманів по всьому світу. Шеф Мадс Рефслунд із бруклінського ресторану Ilis, наприклад, цього року отримав від Вонга більше ніж 750 фунтів бамбукових пагонів. Він солить їх і подає з гречаною олією та ікрою, а частину врожаю залишає на наступні місяці, щоби продовжувати задовольняти своїх клієнтів і після завершення короткого сезону.